Normal_mri_scan_onderzoek

VUmc Cancer Center Amsterdam gaat als eerste in Nederland een MRIdian bestralingsapparaat plaatsen. Het apparaat maakt tijdens het bestralen van een tumor voortdurend MRI-beelden, waardoor extreem nauwkeurige bestraling mogelijk wordt – zelfs als de tumor beweegt, bijvoorbeeld door de ademhaling van de patiënt. Begin volgend jaar kunnen de eerste patiënten met het apparaat worden behandeld. Dit meldt het VUmc. 

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van bestralen komt van het Amerikaanse bedrijf ViewRay. Dat heeft de MRIdian ontwikkeld, een bestralingsapparaat met een MRI-scanner aan boord. Hiermee zijn kankerpatiënten te bestralen terwijl er MRI-scans worden gemaakt. Beeldvorming met MRI-scans wordt al veelvuldig toegepast voorafgaand aan de bestraling om de doelgebieden nauwkeurig vast te stellen, aangezien MRI-scans zowel tumoren als normale organen vaak beter weergeven dan een CT-scan.
 
Doordat de MRI-scanner is geïntegreerd in het bestralingstoestel is beeldvorming nu ook mogelijk onmiddellijk voorafgaand aan en gedurende iedere bestraling. De bestralingsgebieden kunnen zelfs dagelijks aangepast worden aan de situatie van dat moment; dit heet adaptive radiotherapy. “We kunnen de bestraling hiermee preciezer op de tumor richten en schade aan omliggende weefsels grotendeels vermijden. Hierdoor kunnen we waarschijnlijk een hogere bestralingsdosis geven aan de tumor zonder dat dit tot onacceptabele bijwerkingen leidt”, zegt Frank Lagerwaard, radiotherapeut-oncoloog van VUmc. 
 
VUmc is het eerste medisch centrum in Nederland dat dit apparaat aanschaft en pas het tweede in Europa. De MRIdian wordt in het najaar geïnstalleerd bij VUmc.
 
© Nationale Zorggids