Normal_varken__2_

Het aantal mensen met een hepatitis E-besmetting stijgt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt nu of varkensvlees de oorzaak hiervan kan zijn. Minister Schippers van Volksgezondheid schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. 

Waar in 2013 nog 67 mensen zich met een hepatitis E-besmetting meldden in de ziekenhuizen, waren dit er vorig jaar 205. Een plotselinge, tot op heden, onverklaarde stijging. Hepatitis E is met name voor mensen met een zwak afweersysteem gevaarlijk; zij kunnen er ernstig ziek van worden. Het virus kan ook leverontsteking veroorzaken. Hoewel het totale aantal meldingen klein is, stelt het RIVM dat de stijging een indicatie is dat er iets aan het veranderen is. 
 
Het RIVM vermoedt dat varkens de oorzaak zijn van de besmettingen, omdat de helft van de varkens in Nederland besmet is met het virus. Het onderzoek gaat na of de besmettingen via het vlees van de varkens, mest of oppervlaktewater kunnen zijn gebeurd. Wanneer besmette mest of besmet water op de gewassen terecht komt, dan zou de eter zo een hepatitis E-besmetting op kunnen lopen. Het RIVM wordt in het onderzoek bijgestaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Nederlands Veterinair Instituut.
 
© Nationale Zorggids