Logo_logo-gr
De Gezondheidsraad adviseert minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, om het Academisch Medisch Centrum (AMC) toe te staan om een onderzoek naar risicostratificatie binnen het huidige bevolkingsonderzoek naar darmkanker uit te voeren. Dit meldt de Gezondheidsraad. 
Het Academisch Medisch Centrum heeft een verzoek ingediend om binnen het bevolkingsonderzoek de familiaire risico's op darmkanker te onderzoeken. In 2009 heeft de Gezondheidsraad een positief advies uitgegeven over de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker voor alle Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Inmiddels is het bevolkingsonderzoek een feit. In 2009 stelde de Gezondheidsraad echter al dat er belang was naar een onderzoek naar familiaire risico's op darmkanker in het bevolkingsonderzoek. Het AMC heeft hiervoor een voorstel ingediend en de Commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad adviseert minister Schippers om vergunning te verlenen. 
 
Bij 15 tot 20 procent van de patiënten met darmkanker wordt een familiair voorkomen gezien. De ziekte komt niet sporadisch voor in de familie. Om te weten of er een verhoogd risico is op darmkanker in de familie moet er een familieanamnese afgenomen worden. Hierbij dienen families gevalideerde vragenlijsten in te vullen. Als vervolgens blijkt dat er sprake is van een verhoogd risico dan kunnen de familieleden verwezen worden naar intensievere screening dan in het reguliere landelijke bevolkingsonderzoek. Als minister Schippers het advies van de Gezondheidsraad overneemt, zal het AMC ongeveer 6000 mensen in de regio Amsterdam gaan benaderen. Het gaat om mensen die in 2015 en 2016 een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker krijgen. 
 
© Nationale Zorggids