Normal_rss_entry-2353

(ANP) - De Lowlandsbezoeker wordt de komende editie experimenteel voer voor wetenschappers. Zo probeert het Radboudumc bijvoorbeeld te achterhalen hoe jongeren tegen ouderdom aankijken. Hiervoor heeft het ziekenhuis een speciaal ouderdomspak laten maken. Bezoekers kunnen daarin ervaren hoe het is om oud te zijn.

In het speciale oudersdomspak ervaren bezoekers wat de beperkingen zijn als je ouder wordt, zoals slechter zicht en stijve gewrichten. Het experiment maakt deel uit van het wetenschapsprogramma Lowlands Science, dat het festival samen met campagnebureau BKB, New Scientist en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) organiseert. Eerder was al bekend dat wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan kijken hoeveel er op het driedaagse muziekfestival wordt geflirt, gedatet en/of gesekst.

Daarnaast onderzoekt de Applied Neuroscience Group wat de invloed is van licht en muziek op de mate van ontspanning. En wetenschappers van de Universiteit Tilburg, Radboudumc en AYA nemen de festivalbezoekers in Biddinghuizen als proefkonijn om erachter te komen of jongeren met kanker meer psychosociale problemen hebben dan gezonde leeftijdsgenoten.

Verder test de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Hersenstichting of Lowlanders op dezelfde golflengte zitten. In de zogeheten Mutual Brainwave Machine zitten twee mensen tegenover elkaar met EEG-kappen op hun hoofd die elektromagnetische hersengolven meten.