Normal_diabetes_vinger_prikken

In Nederland hebben 940.000 mensen diabetes. 810.000 van hen krijgen de zorg voor hun ziekte dicht bij huis, ofwel in de eerste lijn. Dit is meer dan 80 procent. Nog eens 30.000 patiënten worden in zowel de eerste als de tweede lijn behandeld. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met de cijfers. Dit meldt het instituut. 

De cijfers zijn afkomstig uit de Factsheet Diabetes die de organisatie Vektis op heeft gesteld. Slechts 100.000 diabetespatiënten worden in de tweede lijn behandeld, zo blijkt. Zorgverzekeraars Nederland is blij met de factsheet. “De gegevens uit de factsheet helpt zorgverzekeraars om beter op maat zorg in te kopen. Zorgverleners kunnen zich bovendien vergelijken met zorgverleners in andere gebieden.”
 
In het rapport staan namelijk de verschillen per gemeenten in de verdeling van diabetespatiënten over de eerste- en tweedelijnszorg. Zorgverleners kunnen dus informatie vergelijken. “Als er in een bepaald gebied bijvoorbeeld veel mensen gebruikmaken van zorg in het ziekenhuis is daar misschien ruimte voor substitutie van tweede- naar eerstelijnszorg”, zegt Martien Bouwmans, beleidsadviseur Zorg bij ZN. 
 
Dat het merendeel van de diabetespatiënten zorg dicht bij huis krijgt, past bij het streven om de zorg van het ziekenhuis naar de huisarts te verplaatsen. Wanneer een patiënt in de eerste lijn, dicht bij huis, behandeld kan worden is dit prettiger voor de patiënt. Ook worden er kosten uitgespaard. Zorgverzekeraars Nederland streeft daarnaast naar meer transparantie in de zorgkosten. Het factsheet van Vektis draagt hieraan bij. ZN en Vektis gaan samenwerken aan het in kaart brengen van meer verdiepende informatie voor zorgverleners. 
 
© Nationale Zorggids