Normal_baby_kraamzorg_3453452

Het van oorsprong katholieke Radboud Universitair Medisch Centrum komt terug op haar beslissing om alleenstaande wensmoeders geen vruchtbaarheidsbehandeling te geven. Alleenstaande vrouwen kunnen dus bij het Nijmeegse ziekenhuis aankloppen voor een IVF-behandeling. Dit meldt de Gelderlander. 

Eerder deze week werd bekend dat veel Nederlandse ziekenhuizen alleenstaande vrouwen die een kind willen geen vruchtbaarheidsbehandeling geven. Het blad Opzij vroeg 53 ziekenhuizen of zij singles een IVF-behandeling aanbieden. 39 ziekenhuizen antwoordden. Bij slechts 19 van de ziekenhuizen werden singles geaccepteerd. Het Radboud UMC is een van de ziekenhuizen die weigerde. Een vrouw mag echter niet enkel een IVF-behandeling geweigerd worden omdat ze geen partner heeft.  
 
Het ziekenhuis meldt dat het weigeren van singles niet meer van deze tijd is. Wanneer een alleenstaande moeder behandeld wil worden bij het Radboud UMC zal het ziekenhuis vanaf nu met haar in gesprek gaan. Een woordvoerder van het Radboud UMC laat weten dat het ziekenhuis al langer van plan was alleenstaanden te gaan behandelen. “Omdat we zeer weinig vraag krijgen van singles, was het niet zo urgent." Dat maar weinig alleenstaande wensmoeders zich bij het ziekenhuis melden komt volgens de woordvoerder door het ontbreken van een spermabank. En het ziekenhuis krijgt ook geen eigen spermabank, aldus de woordvoerder. Opzij concludeerde in haar onderzoek dat ziekenhuizen het gemis van een spermabank als reden aanvoeren voor het weigeren van singles.
 
© Nationale Zorggids