Normal_borstonderzoek_3_

Regionale bestraling na de operatie verhoogt de kans op overleving bij borstkanker. De ziekte blijkt na tien jaar minder te zijn teruggekeerd of uitgezaaid en er overlijden minder vrouwen aan de ziekte. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Radboudumc, zo meldt dit ziekenhuis.

Onderzoekers van het ziekenhuis onderzochten ruim 4000 patiënten (stadium 1-3) met borstkanker. Stadium 1 betekent een borsttumor met beperkte lokale uitgroei, stadium 2 staat voor meer uitgebreide uitgroei in het direct omringende weefsel en/of beperkte klieraantasting en bij stadium 3 spreken we over grote tumoren en/of uitgebreide uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vrouwen met borstkanker stadium 4 - met uitzaaiingen naar andere gebieden in het lichaam - vielen buiten het onderzoek.

“We onderzochten de verschillen in de uitkomst tussen patiënten die, na de gebruikelijke operatie, alleen lokale bestraling van de borst of de borstwand kregen en patiënten bij wie daarnaast ook regionaal de omliggende klierstreken werden bestraald”, zegt hoogleraar radiotherapie Philip Poortman van het Radboudumc. “Bijna twintig jaar na de start en na gemiddeld ruim tien jaar behandeling van de patiënten, kunnen we nu enkele belangrijke conclusies trekken. In de uitgebreider (regionaal) bestraalde groep zien we minder terugkeer van kanker, niet alleen in de directe omgeving, maar vooral op verdere afstand in het lichaam. Dit laatste wijst erop dat we niet alleen naar het lokale effect van de bestraling moeten kijken.”

Ook de overlevingskans is licht toegenomen. Poortmans: "Bij uitgebreider bestraalde patiënten is de overleving na tien jaar 82,3 procent tegenover 80,7 procent bij alleen lokaal bestraalde patiënten." 

© Nationale Zorggids