Normal_rss_entry-3086

(ANP) - Mensen die ziek worden op de vier Friese Waddeneilanden worden voorlopig nog steeds met helikopters van Defensie naar het vasteland gebracht. Een commercieel bedrijf moest de vluchten vanaf 1 juli overnemen, maar er is geen geschikte partij gevonden. De aanbesteding is gestopt en Defensie blijft tot nader order vliegen van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Dat heeft de ambulancedienst in Friesland, de RAV Fryslân, dinsdag bevestigd na een bericht in de Leeuwarder Courant. De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) onderzoekt de komende tijd hoe het verder moet.

Defensie had vorig jaar aangekondigd te stoppen met het ziekenvervoer. Vanwege bezuinigingen zouden de helikopters worden afgestoten.

De RAV Fryslân wees het vervoer aanvankelijk toe aan de ANWB, maar die kon nog geen nachtvluchten uitvoeren. Dat was wel een vereiste. De rechtbank in Leeuwarden zette daarom een streep door de toewijzing. De RAV moest alsnog praten met de enige andere kandidaat, het Belgische bedrijf Heliventures. "Zij konden niet voldoen aan onze vraag'', zei een woordvoerder van de RAV dinsdag. Hij wilde niet zeggen waarom Heliventures niet voldeed.