Normal_zwanger_zwangerschap

In de armere regio's en wijken in Nederland overlijden er meer kinderen bij de geboorte wanneer de moeder thuis bevalt en niet in het ziekenhuis. Dat concluderen economen Reyn van Erwijk (Vrije Universiteit Amsterdam), Meltem Daysal en Mircea Trandafir (beide University of Southern Denmark), meldt Skipr. 

De onderzoekers baseren hun conclusie op gegevens van meer dan 356.000 vrouwen die tussen 2000 en 2008 bevielen van hun kind. Zij denken dat vrouwen in armere gebieden baat hebben bij een ziekenhuisbevalling, omdat het thuis lastig inschatten is hoe groot het bevallingsrisico is. Dit kan komen door een moeizame communicatie met de verloskundige.

Aan het einde van het afgelopen decennium daalde het aantal sterftes tijdens de geboorte van 4,25 naar 2,42 per duizend geboortes. Deze daling was voor de helft toe te schrijven omdat vrouwen in armere gebieden meer in ziekenhuizen bevielen.

"Thuis- en ziekenhuisbevallingen vergelijken is moeilijk", zegt Reyn van Ewijk. "Vrouwen met een laag risico op complicaties mogen zelf kiezen waar ze bevallen. Maar ook laagrisicovrouwen verschillen onderling in hun risicofactoren. De meest riskante onder de laagrisicobevallingen vinden meestal plaats in het ziekenhuis. Dat zorgt ervoor dat de effecten van zulke ziekenhuisbevallingen moeilijk te onderscheiden zijn van de effecten van thuisbevallingen." 

© Nationale Zorggids