Normal_gluten2

Aan het einde van het jaar komt er mogelijk een enzym als ingrediënt voor een 'glutenpil' te koop in Europa. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben namelijk met succes een enzym getest dat 80 tot 90 procent van het gluten afbreekt. Dat meldt De Volkskrant. 

Het middel is al te koop in de Verenigde Staten. De pil is echter niet geschikt om het glutenvrije dieet te vervangen, dat gevolgd wordt door mensen met glutenintolerantie (coeliakie). Het is wel geschikt voor mensen die geen last hebben van coeliakie, maar desondanks lachten krijgen na het eten van glutenrijke granen.

De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht onderzochten twaalf gezonde proefpersonen, die verschillende soorten maaltijd kregen met gluten. 80 tot 90 procent van het gluten werd al binnen één uur in de maag afgebroken, zagen de onderzoekers via sondes in de maag en dunne darm.

“Dit is geen oplossing voor coeliakie”, zegt Bouke Salden, arts-onderzoekster gastro-enterologie van het Maastricht UMC. “Want die mensen worden al ziek van heel kleine hoeveelheden gluten. Maar het kan wel helpen de overlast van gluten die patiënten per ongeluk binnenkrijgen te beperken, bijvoorbeeld als ze op vakantie zijn.”

© Nationale Zorggids