Normal_fruit_groente_eten

Mensen die veel groente en fruit eten, hebben een kleinere kans op mondholtekanker. Nieuw Nederlands onderzoek, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), levert meer wetenschappelijk bewijs hiervoor. Een belangrijke bevinding, benadrukt het kankerpreventiefonds, omdat in tien jaar tijd het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen met ruim 45 procent is gestegen. Dat meldt het WKOF. 

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In tien jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met zestien procent. 

Het Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.

De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5 procent van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten. Daarnaast is het belangrijk niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.

Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd. 

© Nationale Zorggids