Normal_umcg

De populariteit van lichaamsdonatie is in Nederland sterk aan het groeien. Zes van de acht medische faculteiten accepteren geen nieuwe aanmeldingen meer en de andere twee accepteren alleen nog donoren van mensen die in de buurt wonen en niet te oud zijn. Dat meldt De Volkskrant.

Waar Nederland dus met een overschot kampt, kampen andere landen juist met een tekort. In Nederland zijn er nu 20.000 mensen ingeschreven, terwijl er jaarlijks 750 donoren nodig zijn voor onderwijs en onderzoek. Ten opzichte van drie jaar geleden zijn er al 4000 donoren meer.

Dat in Nederland lichaamsdonatie zo populair is, heeft meerdere oorzaken, denkt cultureel antropoloog Sophie Bolt van de Radboud Universiteit. “Publicaties in de pers, vooral over monumenten die voor lichaamsdonoren zijn opgericht, spelen duidelijk een rol. Ook is er sprake van een sneeuwbaleffect: veel lichaamsdonoren dragen hun keuze actief uit”, aldus Bolt. Zij denkt dat daarnaast de hoge mate van secularisatie in Nederland een rol speelt, omdat opvallend veel lichaamsdonoren niet-kerkelijk zijn.

Export van lichamen naar het buitenland is mogelijk, maar universiteiten staan niet te springen om dit te doen. Onder andere de afstand speelt vanwege de versheid van het lichaam een belangrijke rol. Janniko Georgiadis van het UMC Groningen stelt dat er ook een toegenomen besef van morele verantwoordelijkheid heerst. “Alleen als je zeker weet dat het elders goed in orde is zou je samenwerking kunnen overwegen”, zegt hij.  “Maar dan moet je de donoren wel van tevoren over die mogelijkheid hebben geïnformeerd." 

© Nationale Zorggids