Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit van Twente werken aan een digitale dubbelganger van patiënten waarop een operatie eerst digitaal wordt uitgevoerd. Hiermee kunnen de gevolgen van een ernstige operatie worden voorspeld. Dat meldt De Telegraaf. 

Een dergelijke digitale operatie kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij mensen met een tumor in de mondholte. "Met de digitale dubbelganger en de virtuele operatie kunnen we straks vooraf nauwkeurig voorspellen wat de gevolgen van de operatie zullen zijn”, zegt Prof dr. Frons Balm, hoofd-halschirug in het Antoni van Leeuwenhoek. “We kunnen dan bijvoorbeeld zien wat de gevolgen zullen zijn voor de slikfunctie en we kunnen zelfs verstoorde spraak hoorbaar maken. De arts en patiënt kunnen dan in samenspraak besluiten of ze deze gevolgen acceptabel vinden of niet."

Promovendus Maarten van Alphen is verantwoordelijk voor de eerste stappen van het project en werkt nu aan een techniek waarmee hij het model kan personaliseren. Het model moet nog wel verder worden uitgebreid, voordat hij in gebruik kan worden genomen in de kliniek. Balm verwacht dat dit pas over een paar jaar zal zijn. 

© Nationale Zorggids