Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

Dankzij een nieuwe antistof hebben 42 uitbehandelde kahler-patiënten weer een klein beetje hoop in de toekomst. Door de stof wordt de kwaadaardigde woekering van beenmergcellen tot stilstand gebracht of aanzienlijk teruggedrongen. De ziekte is bij sommige patiënten zelfs helemaal niet meer zichtbaar. Dat blijkt uit een internationaal geneesmiddelenonderzoek onder leiding van VUmc-hermatoloog Henk Lokhorst, meldt De Telegraaf. 

Kahler is een kwaadaardige beenmergaandoening en deze vorm van kanker komt vooral voor bij mensen ouder dan zestig jaar. Volgens Lokhorst zijn de uitkomsten van zijn onderzoek een doorbraak. “De nu bereikte resultaten bij deze patiënten zijn met eerdere behandelingen nooit gehaald. Sterker nog, de resistentie die bij de andere vier, vijf middelen na enige tijd optrad, en waardoor deze patiënten in feite ’uitbehandeld’ waren, is met deze nieuwe stof nu doorbroken. Dat is bijzonder. En hoopvol, omdat er nu een nieuwe behandeling tegen de ziekte van Kahler lijkt te ontstaan.”

Patiënten met Kahler krijgen nu chemotherapie en hebben gemiddeld nog vijf jaar te leven. Met de nieuwe behandeling wordt het afweer- of immuunsysteem geactiveerd, die de strijd aangaat met de kankercel. Bij 42 patiënten leverde dit in de experimentele fase een stabilisatie van hun ziekte op. “Bij twee derde van de patiënten die goed reageerden op de antistof was de ziekte na een jaar nog onder controle”, zegt Lokhorst. Hij zegt echter dat er nog meer onderzoek moet komen, voordat het geneesmiddel voor patiënten beschikbaar is.

© Nationale Zorggids