Normal_geld_briefgeld

Nederlandse zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten hun prijslijsten openbaar maken. Daarvoor pleit de Open State Foundation van oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks Arjan El-Fassed. Na meerdere afgewezen WOB-verzoeken spande hij een kort geding aan, dat vorige week diende. Dat meldt NPO Journalistiek.

Tijdens het kort geding liet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten dat het de declaratiegegevens uit het DBC-systeem niet openbaar wil maken. Dit komt omdat er in theorie individuele patiëntgegevens uit gehaald kunnen worden. Een opmerkelijk standpunt van de NZa, vindt de Open State Foundation. Vorig jaar is in antwoord op Kamervragen namelijk door minister gezegd dat patiëntgegevens veilig zijn in het DBC-systeem.

De Open State Foundation pleit voor meer digitale transparantie. Het is als patiënt wel mogelijk om prijzen over behandelingen op te vragen, maar een openbare lijst waarop je snel een specifieke prijs kunt opzoeken is niet beschikbaar.

In Nederland zijn er aanwijzingen dat de prijzen tussen ziekenhuizen flink verschillen. Uit een vergelijking van Zorgkiezer bleek dat een CZ-verzekerde in Boxmeer ruim 201 euro kwijt is aan een behandeling bij benauwdheidsklachten. Een VGZ-verzekerde in Assen is ongeveer drie keer zo veel kwijt. Een vergelijkbare behandeling kost in het Wilhelmina Ziekenhuis 604 euro. 

De Open State Foundation verwacht binnen zes weken uitspraak van de rechter.

© Nationale Zorggids