Normal_baby_fles_1
VUmc doet onderzoek naar de beste kunstvoeding voor baby’s. Moedermelk is het beste voor de baby, maar soms kunnen of willen moeder geen borstvoeding geven en dan moeten de baby’s worden gevoed met kunstvoeding. Het ziekenhuis is een onderzoek gestart naar een nieuw type kunstvoeding, zo meldt zij. 
Er zullen altijd baby’s blijven die om uiteenlopende redenen niet met moedermelk worden grootgebracht. Zo kan het voorkomen dat er geen borstvoeding gegeven mag worden door medicijngebruik of dat het om andere redenen gewoon niet kan, of niet lukt. Uiteraard zijn er ook ouders die hun baby liever kunstvoeding geven dan moedermelk. “Die kinderen hebben recht op de beste kunstvoeding die er is. Het liefst een kunstvoeding die zo veel mogelijk op moedermelk lijkt”, zegt onderzoeker Stefanie Kouwenhoven.
 
Uit eerder onderzoek is gebleken dat baby’s die zijn grootgebracht met kunstvoeding te hard groeien. Ook hebben ze op late leeftijd vaker overgewicht in vergelijking met ‘moedermelk-baby’s’. De Nederlandse kunstvoeding werkt optimaal maar wellicht zijn er nog verbeteringen mogelijk. Kouwenhoven: “Wij hebben nu een voeding ontwikkeld waarbij de hoeveelheid eiwitten zo veel mogelijk gelijk is aan die van moedermelk.”
 
Het onderzoek staat open voor bijna alle gezonde baby’s. Voor dit onderzoek worden twee groepen vergeleken. De ene groep bestaat uit ouders die hun kinderen een halfjaar lang ‘gewone’ kunstvoeding geven. Een tweede groep ouders geeft hun baby’s de nieuwe kunstvoeding. Deelnemende ouders komen door loting in een van de groepen terecht. Kouwenhoven: “In het halfjaar dat de baby de voeding krijgt komen de ouders drie keer met hun kind naar VUmc. Telkens wordt hun groei uitvoering gecontroleerd.” Aanmelden kan tot de babyleeftijd van 4 weken. Voor meer informatie of om u aan te melden voor deelname kijkt u op www.proteusonderzoek.nl.
 
© Nationale Zorggids