Normal_giftige_stof4534__deleted_77ce7a8de4a2114aa12c6587ba1329ec_

Niet alleen militair materiaal is geverfd met verf die de kankerverwekkende stof chroom-6 bevat, maar de chroomhoudende verf zit ook op (oude) Nederlandse treinen en treinonderdelen. Volgens vakbond FNV Spoor zijn zeker duizend personen in de afgelopen twintig jaar aan de kankerverwekkende stof blootgesteld. Dit meldt Trouw. 

Chroom-6 kan via inademing en de poriën het lichaam in komen. De stof is kankerverwekkend en kan leiden tot onder meer hoge bloeddruk en vermoeidheid. Toxicologen stellen dan ook dat mensen die met de verf werken over het hele lichaam beschermd moeten worden. 
 
Eerder bleek al dat defensiepersoneel jarenlang aan grote concentraties van de stof is blootgesteld. Nu blijkt dat op oude treinen of onderdelen van treinen van de NS chroomhoudende verf gebruikt wordt. Nedtrain, de onderhoudsdienst van de NS, werkt al ongeveer twintig jaar met de verf. Werknemers werkten tot voor kort onbeschermd met de verf, zo stelt FNV Spoor. Nedtrain-medewerkers zouden met enkel handschoenen en mondkapjes met de verf gewerkt hebben. Duizend medewerkers zijn de afgelopen jaren blootgesteld aan de kankerverwekkend stof, aldus de vakbond. Zo wordt het materiaal voor aanbrengen van een nieuwe verflaag eerst geschuurd. Volgens FNV Spoor liepen de werknemers tot voor kort onbeschermd door de dikke lagen afgeschuurde verf.
 
Inmiddels heeft Nedtrain maatregelen genomen om de risico's te beperken. Medewerkers zouden inmiddels beschermende kleding dragen en er wordt in speciale ruimtes gewerkt. Een woordvoerder van de NS laat weten dat medewerkers van Nedtrain niet zelf de verf aanbrengen, maar wel werken met materiaal waar de verf op zit. In juni is er een extern bureau ingeschakeld die onderzoek doet. "Daarnaast hebben wij uit maximale voorzorg sommige werkzaamheden tijdelijk opgeschort of extra maatregelen getroffen", aldus de NS. "De stof kan overigens alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren." De NS laat weten dat in toekomst geen chroomhoudende verf meer gebruikt zal worden. 
 
© Nationale Zorggids