Normal_borstonderzoek_3_

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is tussen 2008 en 2010 gedigitaliseerd. De resultaten van deze overgang zijn nu bekend. In het bijzonder bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar is in verhouding het aantal vroeg opgespoorde borstkankers toegenomen. Uit die gegevens wordt ook weer bevestigd dat borstkanker steeds meer voorkomt bij de doelgroep van 50 tot 75 jaar. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Sinds de oprichting van het bevolkingsonderzoek 25 jaar geleden zijn meer dan 17 miljoen onderzoeken uitgevoerd bij bijna 3,5 miljoen vrouwen. Het doel van deze onderzoeken is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Doordat borstkanker veel voorkomt en veel vrouwen regelmatig meedoen is inmiddels bij bijna 100.000 vrouwen borstkanker gevonden. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek is in Nederland de sterfte aan deze ziekte met 37 procent gedaald. Dit is een resultaat van zowel het bevolkingsonderzoek als ook steeds effectievere behandelingen. Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker.
 
Naast voordelen kent het bevolkingsonderzoek ook nadelen. Zo kunnen vrouwen pijn ervaren bij het onderzoek. Het bevolkingsonderzoek volgt de ontwikkeling van minder pijnlijke methoden om borstonderzoek te doen op de voet. Ook wordt er gewerkt aan een nog betere aansluiting met het ziekenhuis, zodat vrouwen die worden doorverwezen minder lang in onzekerheid zitten.
 
In Europa staat het Nederlandse bevolkingsonderzoek bekend als heel zorgvuldig en van goede kwaliteit. Dat is de verdienste van de meer dan 1.000 mensen achter de schermen van het bevolkingsonderzoek, variërend van logistiek planners, ICT-ers, medewerkers voor de telefoonlijnen, tot laboranten in 67 screeningsunits en de screeningsradiologen. Met de uitstekende testprestaties, de hoge deelnamegraad en de grote impact op de samenleving levert dit bevolkingsonderzoek een belangrijke bijdrage aan de gezondheid in Nederland.
 
© Nationale Zorggids