Normal_medicijnen

Farmaceutische bedrijven staan niet onwelwillend tegenover het gebruik van goedkopere kopieën van dure biologische geneesmiddelen. Brancheorganisatie Nefarma wil echter dat deze medicijnen alleen beschikbaar komen voor nieuwe patiënten, tenzij er een medisch noodzaak is voor patiënten die het originele biologische medicijn gebruiken. Dat meldt de NOS. 

Nefarma reageert hiermee op het plan van een groep van ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars om de kosten van dure geneesmiddelen beheersbaar te houden. Het maken van medicijnen die patiënten nu krijgen, zogenoemde biologicals, zijn duur. Per jaar kost een biological tienduizenden euro’s per patiënt. Wanneer het patent is verlopen, is het mogelijk om de medicijnen na te maken (biosimilars). In Nederland zijn er nog maar weinig patenten verlopen, omdat de biologicals over het algemeen nog nieuwe geneesmiddelen zijn.

Naar verwachting komt er de komende jaren een aantal biosimilars extra op de markt. Als een groot deel van de nieuwe patiënten die gaat gebruiken, zou dat een besparing van honderden miljoenen euro's per jaar opleveren. Meerdere patiëntenverenigingen merken echter dat de kennis van de biosimilars nog beperkt is. De uitleg die patiënten krijgen, is daarom niet altijd op orde. 

© Nationale Zorggids