Normal_medicatiegeld

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakt zich zorgen om de alsmaar stijgende kosten voor dure geneesmiddelen. De kosten van deze medicijnen zijn de laatste jaren met tien procent gestegen. Dat meldt Skipr. 

Dit blijkt uit cijfers van het brancherapport ‘ Zorg toont’ van de NVZ. Daaruit blijkt ook dat ziekenhuizen het afgelopen jaar binnen de afspraken van het zorgakkoord zijn gebleven en dat de omzetgroei nauwelijks is gedaald. Het gaat om een omzetgroei van 1,3 procent, het laagste sinds 1987. Ondanks de groei dreigen ziekenhuizen door de stijgende kosten van medicijnen toch in de problemen te komen.

"Voor de zomervakantie werd uit verschillende onderzoeken duidelijk dat er op korte termijn meer geld nodig is voor dure medicijnen”, zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy. “Zo’n 400 miljoen. In de miljoenennota lees ik hier niets over terug. Ziekenhuizen kunnen dat niet in hun eentje ophoesten." De kosten stegen de afgelopen jaren met tien procent, terwijl in het hoofdlijnenakkoord één procent was afgesproken. In de zorgcontractering voor 2015 is hier geen rekening mee gehouden en zorgverzekeraars hebben dit niet kunnen meenemen in hun zorgpremie.

De NVZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vinden dat het huidige financieringssysteem van dure medicijnen moet veranderen. In een gezamenlijke brief aan minister Schippers van Volksgezondheid hebben zij haar daarom gevraagd om randvoorwaarden te creëren.

© Nationale Zorggids