Logo_logo_olvg_onze_lieve_vrouwe_gasthuis

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland hartoperaties uitvoeren waarbij een nieuwe 3D-techniek ingezet wordt. De techniek brengt het hart en de bloedstroom real time en 3D in beeld, tijdens de ingrepen. Het OLVG heeft hiermee een primeur. Siemens ontwikkelde de techniek. Dit meldt het OLVG.

Het Hartcentrum van het OLVG kan dankzij de speciale 3D-techniek de anatomie, het functioneren en de bloedstroom van het hart driedimensionaal, bewegend én in real time in beeld krijgen. 

Het systeem zal met name worden gebruikt bij ingrepen aan de hartkleppen. Eventuele lekkages of vernauwingen van de kleppen worden in real time weergegeven, net als de bloedstroom. Hierdoor zijn de metingen betrouwbaarder, zelfs als patiënten bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag hebben. Dankzij de metingen is het mogelijk sneller tot een betere diagnose en behandelplan te komen dan voorheen.
 
Ook tijdens de operatie kan de behandelend specialist direct het resultaat van zijn ingreep zien en zo nodig zijn techniek hierop aanpassen. Dit betekent dat de daadwerkelijke operatie in veel gevallen korter duurt en de uitkomst beter is. Cardioloog Robert Riezebos van het OLVG verwacht dat het aantal complicaties ook zal afnemen. "De cardioloog, thoraxchirurg en anesthesist kunnen de operatie veel beter voorbereiden. Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct anticiperen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om maatwerk te leveren." 
 
© Nationale Zorggids