Normal_bloed23454

Onderzoek naar verschillende methodes van bloedprikken heeft tot resultaat gehad dat er een bloedprikmethode is gevonden die betrouwbaar genoeg is om patiënten die een orgaantransplantatie hebben gehad thuis te monitoren. De patiënten hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen, waar het onderzoek uit is gevoerd. 

De Dried Blood Spot (DBS)-methode is zeer geschikt voor de patiënten. Zij kunnen hiermee zelf thuis bloedmonsters prikken en ter analyse opsturen naar het ziekenhuis, dit concludeert onderzoeker Remco Koster. 
 
Bloedprikken is een belangrijk onderdeel van de behandeling van orgaantransplantatiepatiënten. Deze patiënten moeten namelijk de rest van hun leven medicijnen slikken die het afweersysteem onderdrukken. Omdat een te hoge of te lage dosis van het medicijn gevaarlijk kan zijn, moet het bloed regelmatig gecheckt worden. 
 
Hoewel de DBS-methode niet nieuw is, is er nog niet eerder onderzoek gedaan naar de beperkingen van de methode. “Elke analysemethode, of je nu meet in bloed, in zweet of in haren, heeft zijn beperkingen en voordelen. Die heb ik tijdens mijn promotieonderzoek in kaart gebracht. Als je weet welke beperkingen een methode heeft en welke factoren de resultaten beïnvloeden, kun je de kwaliteit van de analyses verbeteren,” aldus Koster. “Doordat we de beperkingen van de DBS-methode nu kennen, kunnen we haar gaan toepassen.” 
 
Die toepassing begint in 2016. 
 
© Nationale Zorggids