Normal_cola

Een glaasje cola helpt om kankermedicijnen beter hun werk te laten doen. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat een medicijn tegen longkanker beter in het bloed wordt opgenomen als er cola bij wordt gedronken. De maag wordt dan namelijk zuurder, waardoor de pil sneller oplost in het lichaam. Dat meldt de Volkskrant. 

Ron Mathijssen, internist-oncoloog in het Rotterdamse ziekenhuis, kwam tot deze ontdekking samen met ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen. Zij zochten een oplossing voor een probleem dat vaak voorkomt: kankerpatiënten slikken in veel gevallen medicijnen die de maagwand kunnen beschadigen en om dat te voorkomen slikken de patiënten maagzuurremmers. Het medicijn erlotinib, dat veel patiënten met longkanker innemen, werkt pas als het goed oplost in de maag. Daarvoor is zuur nodig. De oplossing is daarom om cola te drinken, het zuurste drankje ter wereld. Cola light werkt overigens niet.

Mathijssen en Van Leeuwen onderzochten het medicijngebruik bij 28 patiënten. De ene week werd de medicatie met water ingenomen, de andere week met cola. Veertien van hen slikte maagzuurremmers. Uit de resultaten bleek dat de opname van het medicijn door cola bij de groep die maagzuurremmers slikte met veertig procent toenam, in de andere groep was dat tien procent.

De twee onderzoekers presenteren hun bevindingen deze week op een internationaal kankercongres. Mathijssen denkt dat het cola-effect mogelijk ook nuttig kan zijn bij andere kankermedicijnen. Dit komt omdat nieuwe medicatie er vaak alleen in pilvorm is.

© Nationale Zorggids