Normal_kanker_kind_leukemia_kaal

Mensen die langer zijn dan anderen hebben een grotere kans op kanker. Elke tien centimeter erbij vergroot de kans op de ziekte, blijkt het onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm. Dat meldt RTL Nieuws. 

Vooral de kans op borst- en huidkanker zou toenemen bij langere mensen. De onderzoekers volgden tientallen jaren vijf miljoen Zweedse volwassenen en zagen dat de kans bij vrouwen met achttien procent toenam en bij mannen elf procent.

Volgens hoofdonderzoek Emelie Benyi kunnen de uitkomsten bijdragen aan het helpen begrijpen van de risicofactoren bij het krijgen van kanker. Dat kan vervolgens weer leiden tot nieuwe behandelmethoden. Maar er spelen meer factoren dan alleen lengte mee, aldus Benyi, dus het is lastig te voorspellen welke invloed de bevindingen hebben. Het is nog niet duidelijk hoe het kan dat langere mensen meer kans hebben op kanker.

Een mogelijk verklaring is bijvoorbeeld dat lange mensen simpelweg meer cellen in hun lichaam hebben die kunnen uitgroeien tot kankercellen. Of omdat ze meer voeding nodig hebben, een belangrijke veroorzaker van kanker. 

© Nationale Zorggids