Normal_geld_brief

Declaraties van bestuurders van semipublieke organisaties moeten sober, eenduidig, doelmatig en transparant zijn. Om excessen te voorkomen moeten de sectoren zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Dat staat in een brief van de ministers Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Blok voor Wonen en Rijksdienst (W&R). De ministerraad heeft ingestemd met toezending van de brief aan de Tweede Kamer.

Meer regels vanuit de overheid is niet de beste oplossing, schrijven de bewindslieden. Het is van doorslaggevend belang dat  bestuurders de normen verinnerlijken. Gedragscodes kunnen hen helpen de juiste keuzes te maken.
 
De brancheorganisaties in de zorg hebben er bij hun leden op aangedrongen dat declaraties verantwoord moeten zijn. In de gesprekken die VWS voert over de aanscherping van de zorgbrede governancecode zal de wenselijkheid van heldere declaratienormen worden besproken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat sterker dan voorheen toezien op de naleving van de door het veld zelf opgelegde normen. Raden van Toezicht zijn en blijven verantwoordelijk voor het declaratiegedrag van bestuurders.
 
© Nationale Zorggids