Normal_roken

Clean Air Nederland (CAN) wil dat rokers niet meer mogen roken op hun eigen balkon en dat idee is bij de VVD in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de regeringspartij doet CAN aan ‘opruiing’. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs wil zelfs dat de belastingvoordelen van de anti-rokersclub worden gestopt. “Ik krijg helemaal de kriebels van dit soort clubjes”, zegt hij. "Hoe ver moeten we gaan? Wordt het ook verboden om in je tuin te barbecueën?”

CAN hoeft geen belasting te betalen over hun giften, omdat ze door de fiscus worden gezien als een ANBI, een Algemeen Nut Beogende Instelling. Ziengs gaat aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vragen of hij de ANBI-status van CAN wil intrekken. Hij vindt namelijk dat de organisatie mensen tegen elkaar opzet. Ook is hij van mening dat Nederland al genoeg heeft gedaan door het roken in de horeca aan te pakken.

De antirokersclub wil met hun plan naar de rechter stappen en maakte vorige week bekend dat het nog zoekt naar een casus waarmee het een goede kans maakt. Een sterk voorbeeld is belangrijk. “Ik denk meteen aan een bejaarde vrouw die ziek wordt in haar eigen flat, omdat haar onderbuurman continu sigaren zit te roken op zijn balkon'', zei voorzitter Tom Voeten. 

© Nationale Zorggids