Normal_depressie

Meer dan een derde van alle profvoetballers heeft last van depressies. Dit komt voornamelijk voor bij spelers die een ernstige blessure hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam, meldt de Volkskrant. 

Hoewel het al jaren bekend is dat topsport zorgt voor mentale problemen, had psychiater Bram Bakker dit hoge aantal niet verwacht. “Als je het mij zou vragen zou ik voor topsporters eerder een op de vier of vijf zeggen. Maar ook dit gemiddelde ligt vele malen hoger dan de vijf tot zeven procent van alle Nederlanders die op dit moment kampen met depressiviteit”, zegt hij. Bakker vindt het logisch dat profvoetballers kampen met problemen. “Het is een bekend fenomeen dat persoonsverheerlijking zelden leidt tot gelukkige mensen.”

Wereldspelersvakbond Fifpro heeft het onderzoek onder leiding van wetenschappers van het AMC uitgevoerd. 826 profvoetballers deden mee aan het onderzoek. “De medische staf van een club moet zich meer bewust zijn van de mentale crisis waarin een speler kan komen na een operatie”, zegt onderzoeker Vincent Gouttebarge. “Snelle onderkenning en snelle behandeling bevorderen een gezonde rentree en voorkomen ernstige mentale problemen op de lange termijn.”

© Nationale Zorggids