Normal_donorregister

Vandaag start de jaarlijkse Donorweek weer. Deze week is onderdeel van de campagne 'Donor worden. Waar je nog op'. Deze campagne, mede georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, moet meer Nederlanders overtuigen om zich voor orgaandonatie op te geven. Dit meldt de Campagne Orgaandonatie. 

Meer dan de helft van Nederlanders van 18 jaar en ouder (57 procent) is bereid na zijn dood eigen organen en weefsels te doneren. Maar liefst 9 van de 10 mensen zouden een orgaan willen ontvangen mocht dat nodig zijn. Bijna de helft (44 porcent) vindt dat als je wilt ontvangen, je ook moet willen geven. Voor 51 procent van de circa 9 miljoen niet-geregistreerde mensen weegt dat argument mee bij de positieve houding. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.047 Nederlanders naar hun houding ten opzichte van orgaandonatie. Momenteel is 26 procent van ons land van 18 jaar en ouder geregistreerd als donor. De komende drie weken staan in het teken van het vergroten van het aantal geregistreerde donoren. 

Minister Schippers: "Als je op een wachtlijst staat omdat je een nier, hart of lever nodig hebt. Als je leven on hold staat omdat er geen organen beschikbaar zijn. Dan besef je pas echt het belang van orgaandonatie. Wie zelf in die situatie graag een orgaan zou ontvangen, kan niet wegkijken van de vraag Word ook jij donor? Deze vraag is niet vrijblijvend, het antwoord ook niet."

© Nationale Zorggids