Normal_medicatie

Nieuwe dure medicijnen hebben niet alleen voordeel voor de patiënt, maar ook voor de economie. Volgens deskundigen gaat het in het debat over dure medicijnen te weinig over de voordelen en ligt de nadruk te veel op de nadelen. Dat schrijft Skipr op basis van een artikel in het Financieele Dagblad. 

Farmaceutische bedrijven wordt verweten dat zij misbruik maken van hun monopolie en op die manier de prijzen hoog houden. Nederland moet bedrijven die verantwoordelijk zijn voor goede medicijnen juist belonen, zo stelt econoom Marc Pomp. Dure geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld het ziekteverzuim en het aantal ligdagen in het ziekenhuis aanzienlijk verminderen en dat is goed voor de economie. Het Reumafonds geeft aan dat nieuwe medicijnen tegen reuma daarvoor hebben gezorgd.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil de kosten van medicijnen onder controle houden en heeft daarom al een aantal keer de vergoedingen van de middelen beperkt. Eind september maakte de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zich al zorgen om de alsmaar stijgende kosten voor dure medicijnen. De kosten van deze medicijnen zijn de laatste jaren met tien procent gestegen. Het zou één van de redenen zijn waarom veel ziekenhuizen in de financiële problemen zitten.

De NVZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vinden dat het huidige financieringssysteem van dure medicijnen moet veranderen. In een gezamenlijke brief aan minister Schippers van Volksgezondheid hebben zij haar daarom gevraagd om randvoorwaarden te creëren.

© Nationale Zorggids