Normal_muis_rat_dierproef_laboratorium_wetenschap_onderzoek

Normaal gesproken vinden er eerst dierproeven plaats voordat een nieuw geneesmiddel op mensen wordt getest. Maar in Nederland worden binnenkort twee nieuwe celtherapieën op mensen losgelaten, zonder dat daar vooraf dieren bij aan te pas zijn gekomen. Dat meldt de Volkskrant. 

Hoogleraar pulmonaire oncologie Joachim Aerts  van het Erasmus MC en hoogleraar diabetologie Bart Roep van het LUMC lieten aan de toetsingscommissie weten dat extra dierproeven weinig zou toevoegen aan hun onderzoek. Muizen zouden namelijk te veel van mensen verschillen.  De toetsingscommissie ging akkoord met het verzoek.

Aerts wil het afweersysteem van asbestkankerpatiënten tegen de tumor laten keren. Roep hoopt het afweersysteem van diabetes type 1-patiënten juist te laten kalmeren, waardoor het de alvleesklier met rust laat. “We wilden onze behandeling écht niet in dieren testen, want elk resultaat dat daaruit komt, is voor mensen volstrekt irrelevant', zegt Roep. De therapieën van de twee onderzoekers zouden niets uithalen bij dieren, omdat ze volledig op de mens zijn gericht.

De goedkeuring van de commissie komt mede vanwege het feit dat het medicijn relatief veilig is. Het gaat om een mix van bekende stoffen in plaats van om totaal nieuwe middelen. Het grote principe erachter is dat deze stoffen al wel eerder in dierproeven bewezen zijn. “Wij legden een enorm dossier met jarenlange ervaring aan dierproeven op tafel, dat moet hebben gescheeld”, zegt Aerts. 

© Nationale Zorggids