Normal_brain_lobes

Van 25 tot en met 31 oktober 2015 is het Brain Tumor Awareness Week. In deze week zal VUmc een concreet ‘aanvalsplan’ tegen hersentumoren presenteren. Deze is samengesteld door een multidisciplinair team van specialisten vanuit het Hersentumorcentrum Amsterdam. Dit schrijft VUmc.

Tijdens de internationale Brain Tumor Awareness week wordt op 28 oktober een internationale conferentie georganiseerd door onder andere het Hersentumorcentrum Amsterdam. Hierbij zijn veel hersentumorspecialisten aanwezig, naast vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, overheden en de farmaceutische industrie. Het doel hiervan is het bewerkstelligen van een doorbraak in de behandeling van hersentumorpatiënten door het opstellen van een concreet 'aanvalsplan' tegen hersentumoren.
 
Dit jaar is het Hersentumorcentrum Amsterdam opgericht door het VUmc. Door middel van een multidisciplinair team van specialisten wordt voor elke patiënt de beste aanpak gerealiseerd. In het team zitten neurologen, neurochirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen, pathologen, radiologen, medisch psychologen en verpleegkundig consulenten. 
 
Jaarlijks wordt bij ongeveer 2.000 mensen in ons land een hersentumor vastgesteld. Bij ruim de helft van hen is deze tumor kwaadaardig. Een kwaadaardige tumor is moeilijk weg te halen. Aan de randen van de tumor zitten tumorcellen tussen gezonde hersencellen in. Als het lukt de tumor weg te halen, komt hij (bijna) altijd weer terug. Een kwaadaardige hersentumor is zeer ernstig; mensen kunnen er dood aan gaan. 
 
© Nationale Zorggids