Normal_medigeld

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven moet rekening houden met een miljoenenstrop. Het ziekenhuis moet mogelijk zeven miljoen euro voor extreem dure medicijnen uit eigen zak gaan betalen. Onderhandelingen met zorgverzekeraar CZ om de medicijnen vergoed te krijgen zijn namelijk stukgelopen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. 

Bestuursvoorzitter Harm-Jan Zwaveling van het Brabantse ziekenhuis heeft dit bevestigd. De grote ziekenhuizen in Nederland hebben dit jaar te maken met een lading aan nieuwe medicijnen tegen kanker. Deze geneesmiddelen werken prima en zijn toegesneden op de patiënt, maar de kosten lopen ook erg op. Voor een kuur per jaar wordt ongeveer 100.000 euro op tafel gelegd.

Ziekenhuizen in de buurt sturen veel patiënten door naar het MMC en daarom zal het de financiële gevolgen sterker voelen. Het nieuwe melanoomcentrum voor patiënten met huidkanker trekt bijvoorbeeld veel mensen uit Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg.

De Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) liet onlangs weten zich zorgen te maken om de alsmaar stijgende kosten voor dure geneesmiddelen. De kosten van deze medicijnen zijn de laatste jaren met tien procent gestegen.

© Nationale Zorggids