Normal_darmen1

Mensen met familiaire dikkedarmkanker kunnen hun darmen iedere vijf à zes jaar laten controleren op voorstadia van de darmkanker. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum concluderen dat die frequentie hoog genoeg is om tijdig ontsporende cellen te ontdekken en te verwijderen. Dat meldt de Telegraaf. 

Mensen met een broer, zus of ouder die voor hun vijftigste darmkanker kregen hebben drie tot zes keer meer kans om darmkanker te ontwikkelen. Dit geldt ook voor mensen die twee eerstegraads familieleden hebben met darmkanker, ongeacht de leeftijd.

"Mensen van wie bekend is dat zij een verhoogd risico hebben op darmkanker krijgen nu om de vijf of zes jaar een darmonderzoek aangeboden. We vroegen ons af of die frequentie voldoende was, of dat het veiliger is om terug te gaan naar drie jaar", vertelt hoogleraar Hans Vasen. Samen met collega's verdeelde hij 528 patiënten in twee groepen. De ene groep werd na zes jaar onderzocht, de andere na drie en zes jaar.

Vasen: "In de groep die pas na zes jaar onderzocht werd, zagen we twee keer zoveel gevorderde poliepen als in de andere groep. Maar de frequentie van deze poliepen was betrekkelijk laag, circa zeven procent. Daarnaast waren er na zes jaar geen gevallen van darmkanker.” Volgens de hoogleraar is het dus veilig om de huidige frequentie niet te wijzigen. 

© Nationale Zorggids