Normal_radboud

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft drie innovatieve operatiekamers van het Radboudumc geopend. Deze nieuwe MITeC (Medical Innovation & Technology expert Center) operatiekamers bieden unieke faciliteiten waarbij diagnostiek en behandeling samenkomen. Zo wordt het in de nabije toekomst mogelijk om kanker binnen één dag te behandelen. Dat meldt het Radboudumc. 

Máxima woonde presentaties bij van professionals, patiënten en samenwerkingspartners over interactieve voorbeelden van technologische innovaties. Onder andere de operatierobots kwamen aan bod tijdens de presentaties. Vervolgens werd zij rondgeleid op de drie operatiekamers.

Een van de mogelijkheden van de nieuwe MITeC OK’s is om al tijdens een operatie weggehaald weefsel te kunnen analyseren in de MRI en de snijvlakken bij de patiënt te kunnen controleren. De chirurg zal tijdens een operatie zo weinig mogelijk weefsel willen weghalen, maar moet ook zekerheid hebben of de behandeling volledig is geweest. Zodra blijkt dat er nog resten achter zijn gebleven, kan direct verder geopereerd worden, of kan er gekozen worden voor nabehandeling met chemo- of radiotherapie. Momenteel moeten patiënten een tweede keer terugkomen voor een tweede operatie of nabehandeling. Het Radboudumc start in 2016 met de ontwikkeling van deze ééndagsbehandeling bij een aantal vormen van kanker. 

© Nationale Zorggids