Normal_biologie_laboratorium__still_

Beroepsmatige blootstelling aan 4,4’-methyleendianiline (MDA) kan leiden tot kanker. Dit is een risico voor werknemers in de chemische industrie die met deze stof in aanraking komen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

MDA wordt gebruikt bij de productie van kunststoffen zoals polyurethanen en epoxyharsen. Werknemers die betrokken zijn bij het productieproces van deze materialen, lopen hierdoor een verhoogd gezondheidsrisico. Een mogelijk gevolg van langdurige blootstelling aan MDA op de werkplek is kanker. Volgens door de Europese Unie geformuleerde criteria valt de stof in de categorie ‘moet beschouwd worden als kankerverwekkend voor de mens’. Bovendien kan MDA schade toebrengen aan het genetisch materiaal.

Daarom heeft de Gezondheidsraad de concentratieniveaus in de lucht op de werkplek berekend die samenhangen met vooraf vastgestelde risico’s: bij blootstelling aan 1,6 milligram MDA per kubieke meter lucht gedurende veertig arbeidsjaren geldt een extra kans op overlijden aan kanker van 4 per 1.000. Bij blootstelling aan 0,016 milligram MDA per kubieke meter lucht gedurende veertig arbeidsjaren geldt een extra kans op overlijden aan kanker van 4 per 100.000. Deze afleiding is voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het startpunt bij het vaststellen van een wettelijke grenswaarde voor de blootstelling aan MDA op de werkplek. 

© Nationale Zorggids