Normal_maxima_medisch_centrum

Onderzoek door promovendus Thomas Kerkhofs in Máxima Medisch Centrum toont aan dat patiënten met niet-uitgezaaid bijnierschorskanker (stadium I-III) langer overleven als zij zijn geopereerd in een gespecialiseerd ziekenhuis aangesloten bij het Bijnier Netwerk Nederland (BNN). 

Kerkhofs promoveerde afgelopen donderdag op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht. Een mogelijke verklaring voor dit belangrijke verschil is dat in een gespecialiseerd BNN-ziekenhuis er een multidisciplinaire aanpak is in alle stadia van de oncologische behandeling, evenals nabehandeling met medicatie na een succesvolle operatie. Uit het onderzoek van Kerkhofs volgt dat het centreren van de behandeling van deze patiëntengroep in gespecialiseerde ziekenhuizen bijdraagt aan een langere levensverwachting. 
 
Kerkhofs onderzocht verder een diagnostische test waarmee op basis van urine-onderzoek onderscheid kan worden gemaakt tussen een goedaardig en een kwaadaardig gezwel van de bijnier. Deze relatief goedkope en volledig ongevaarlijke urinetest is daarmee een veelbelovend diagnostisch instrument om kanker van de bijnierschors aan te tonen. Kerkhofs en promotor professor Harm Haak pleiten daarom voor het opnemen van een urine-onderzoek in het diagnostisch proces bij bijniertumoren.
 
De bijnier is een belangrijk hormoonproducerend orgaan, waarin net als in ieder ander orgaan kanker kan ontstaan. De kans op genezing hangt sterk af van de mate waarin de kanker zich heeft verspreid en of de tumor volledig kan worden verwijderd.  Bijnierkanker treft gemiddeld zo’n 20 patiënten per jaar, dit maakt het een relatief zeldzame vorm van kanker. 
 
© Nationale Zorggids