Normal_geld

Farmaceuten hebben het afgelopen jaar een recordbedrag aan boetes gekregen: bij elkaar ruim 800.000 euro. De medicijnfabrikanten kregen deze straf wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. Sinds de invoering van de Geneesmiddelenwet in 2007 is het boetebedrag nog nooit zo hoog geweest. Dat meldt de Volkskrant. 

Farmaceuten kregen de straf voor vergrijpen als het fêteren van artsen of apothekers, reclame voor middelen waarvoor dat verboden is en voor het verstrekken van suggestieve of incomplete informatie. Uit documenten van de Inspectie van de Gezondheidszorg blijkt dat het boetebedrag 836.123 euro bedraagt.

In zeven jaar tijd legde de IGZ voor bijna twee miljoen euro aan boetes op. De hoogst mogelijk boete van 450.000 euro is nog nooit uitgedeeld. Het vaakst schenden de farmaceuten het verbod op publieksreclame voor middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn: twaalf keer. Daarbij ging het tweemaal om een geldstraf van 150.000 euro.

Frederik Schutte, secretaris bij zelfreguleringsorgaan CGR, beweert dat de IGZ tot drie jaar geleden jaarlijks een thema aanpakt. "Dat leverde nog weleens iets op. Maar sindsdien kabbelt het. Ze beperken zich ertoe dat ze congressen bezoeken om te kijken of bezoekers niet onheus gefêteerd worden”, zegt hij.

De secretaris heeft begrip voor het feit dat de IGZ het overtreden van de reclameregels niet tot prioriteit heeft uitgeroepen. “Er vallen geen doden bij. Bij andere overtredingen van de Geneesmiddelenwet wel.”

© Nationale Zorggids