Normal_chirurgen

Nederlandse chirurgen zien elkaar niet meer als concurrent en werken meer met elkaar samen. Daardoor is de kans dat een patiënt na een hartoperatie sterft met een derde afgenomen. Deze resultaten worden deze week bekendgemaakt op het symposium Meetbaar Beter, meldt het Algemeen Dagblad. 

Tijdens dit congres presenteert Meetbaar Beter de resultaten van ingrepen bij 120.000 hartpatiënten. “Bij een bypass-operatie is het overlijdensrisico gedaald van drie naar twee procent. Jaarlijks krijgen 8.000 mensen een bypass. Ook bij de hartklepvervangingen daalde het risico van drie naar twee procent'', zegt directeur Dennis van Veghel van Meetbaar Beter.

Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen vergelijken onder andere overlevingspercentages en gevolgde procedures om tot betere zorg te komen. Inmiddels doen negentien ziekenhuizen mee aan het samenwerkingsprogramma. Vroeger zagen de ziekenhuizen de noodzaak van deze samenwerking niet.

"Als we ons werk langs internationaal onderzoek legden, deden we het goed. Dus er was geen prikkel om te verbeteren”, legt hartchirurg Bart van Straten van het Catharina Ziekenhuis uit. “Andere hartcentra zagen we min of meer als concurrenten. En er speelde nog iets: chirurgen zijn overtuigd van hun eigen kunnen. Die karaktereigenschap moet je hebben, anders kun je niet aan een operatie beginnen. Nu willen we kijken bij de ander en leren van elkaar.''

© Nationale Zorggids