Normal_hart

Jongere vrouwen die een hartinfarct of beroerte overleven, hebben op de lange termijn een verhoogde kans op ziekte en overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zo meldt dit ziekenhuis. 

Om de langetermijngevolgen van een hartinfarct of beroerte te bestuderen, vergeleken de onderzoekers bijna vierhonderd vrouwen die een hartinfarct of beroerte overleefden (gemiddeld 41 jaar) met een controlegroep van bijna achthonderd vrouwen (gemiddeld 48 jaar). Alle vrouwen werden ongeveer twintig jaar gevolgd. De jaarlijkse sterfte bij vrouwen die een hartinfarct overleefden bleek 3,7 keer zo hoog als in de controlegroep; voor vrouwen die een beroerte overleefden was de sterfte 1,8 keer zo hoog.

Deze verhoogde kans op overlijden bleek vooral te wijten aan nieuwe hartinfarcten of beroertes. Ook niet-fatale hartinfarcten en beroertes kwamen veel vaker voor bij de vrouwen die eerder een hartaanval of beroerte overleefden. Overigens was na twintig jaar het merendeel van de vrouwen (90 procent met herseninfarct, 80 procent met beroerte) nog wel in leven.

Onderzoeker dr. Bob Siegerink (thans Charité, Berlijn): “Opvallend is dat nieuwe hartinfarcten vooral voorkwamen bij de vrouwen met een eerder hartinfarct, en nieuwe beroertes bij vrouwen met een eerdere beroerte. Deze studie wijst er, samen met andere resultaten van onze RATIO-studie, op dat hartinfarcten en beroertes op een andere manier ontstaan, in ieder geval bij jonge vrouwen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het blad JAMA Internal Medicine.

© Nationale Zorggids