Normal_eenzaam
De gevoeligheid voor het oplopen van infecties is groter als mensen eenzaam zijn. De witte bloedcellen die hiertegen moeten vechten gaan zich anders gedragen bij eenzaamheid. De studie werd uitgevoerd door verschillende Amerikaanse universiteiten en is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dit schrijft Nu.nl.
Het onderzoek naar eenzaamheid werd uitgevoerd onder 141 volwassenen. 36 van hen kregen het predicaat 'chronisch eenzaam'. Daarnaast werden de witte bloedcellen onder de loep genomen, en dan met name de manier waarop ze zich gedragen, ofwel de genexpressie. Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen virussen en bacteriën. Bij de 36 chronisch eenzame proefpersonen bleek het patroon van de genexpressie in de witte bloedcellen af te wijken. De gedragingen bij  bacteriële infecties vertoonden geen afwijkingen, maar de genen konden de virale infecties niet goed meer bestrijden. De kans op een ontsteking wordt hierdoor hoger, stellen de onderzoekers.
 
Tijdens de eenjarige studie bleek het verband tussen eenzaamheid en ontstekingsgevoeligheid aan het einde even duidelijk als aan het begin. Andere factoren bieden volgens de onderzoekers geen verklaring. Ook uit eerdere studies bleek al een verband te bestaan tussen eenzaamheid en een verhoogde kans op ziekte. Dit onderzoek wijst verder in de richting van het immuunsysteem als hoofdoorzaak.
 
© Nationale Zorggids