Normal_chroom

De Gezondheidsraad heeft een conceptrapport openbaar gemaakt waarin het de reproductietoxische eigenschappen beoordeelt van een tiental chroom VI-verbindingen. Het is mogelijk om inhoudelijk commentaar te leveren op het rapport. Dat meldt de Gezondheidsraad. 

Het conceptrapport is onder andere voorgelegd aan de Subcommissie Grenswaarden stoffen op de werkplek van de Sociaal-Economische Raad en aan deskundigen uit kringen van werkgevers- en werknemersorganisaties. Ook andere belangstellenden kunnen commentaar leveren. Dat is mogelijk tot 23 februari 2016, aan de heer Vink van de Gezondheidsraad.

Er is dit jaar veel te doen geweest om chroom VI. Zo hebben 31 oud-medewerkers van Defensie een voorlopige schadevergoeding gekregen van de overheid omdat zij tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de schadelijk stof. Het geld is uitgekeerd in het kader van schrijnende gevallen. Mensen die in aanraking met chroom VI zijn geweest, hebben onder andere een verhoogde kans op kanker. Ook kunnen er allergische reacties van de luchtwegen of problemen met de ademhaling optreden.

De Gezondheidsraad zal het definitieve advies aanbieden aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het volledige rapport, overigens geheel in het Engels, is te downloaden via de website van de raad. Daar zijn ook de contactgegevens van de heer Vink te vinden.

© Nationale Zorggids