Normal_reanimatie_dummie

De kans dat je bij een hartstilstand gereanimeerd wordt door een burgerhulpverlener verschilt sterk per regio. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Hartstichting. Dit schrijft Nu.nl.

Als hartpatiënt kun je het beste in Nutter (Overijssel) wonen. 29 procent van alle inwoners zijn aangemeld bij het oproepsysteem om een buurtbewoner te reanimeren als het nodig is. In veel andere gemeenten is juist een tekort aan burgerhulpverleners. In 230 plaatsen in Nederland zijn helemaal geen burgerhulpverleners aangesloten bij een oproepsysteem.
 
Twee miljoen mensen hebben recent leren reanimeren, maar slechts 90.000 van hen zijn aangemeld bij een oproepsysteem, zoals Hartveilig Wonen en Hartslag Nu. Deze zijn bij meldkamer 112 aangesloten. De Hartstichting roept daarom mensen op om zich als burgerhulpverlener aan te melden bij een van de twee oproepsystemen. Reanimatie en behandeling met een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving. Met zoveel mensen die kunnen reanimeren moeten alle regio's in Nederland binnen zes minuten een burgerhulpverlener ter plaatse kunnen hebben.
 
In Overijssel wonen de meeste burgerhulpverleners. 1,6 procent van de bevolking staat hier geregistreerd. In Zuid-Holland is het aantal burgerhulpverleners met 0,1 procent het laagst. Den Haag scoort het hoogst van alle steden (0,07 procent), en Amsterdam heeft de laagste dekking (0,006 procent) van burgerhulpverleners. Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
 
© Nationale Zorggids