Normal_roken_asbak_sigaret

Het plaatsen van afschrikwekkende foto's op pakjes sigaretten werkt beter dan enkel met tekst waarschuwen voor de gevolgen van roken. Dit blijkt uit onderzoek van Ohio State University en de University of Pennsylvania (Verenigde Staten) onder 244 rokers die tussen de vijf en veertig sigaretten per dag roken. Dit meldt Nu.nl.

Over een periode van vier weken ontvingen de deelnemers pakjes sigaretten met daarop schokkende foto's van de gevolgen van roken. De rokers die verpakkingen zagen met expliciete foto's daarop, waren negatiever over hun gewoonte dan rokers die alleen met tekst gewaarschuwd worden. Ook nam de eerste groep de overige waarschuwingen op de verpakking serieuzer.

Op de foto is bijvoorbeeld een tracheostomie te zien, een stoma of opening in de hals waardoor men ademhaalt. Door de gevolgen van (long)kanker is het soms noodzakelijk om een stoma te plaatsen omdat ademhaling niet meer op een andere manier mogelijk is.

In 2009 werd het in de Verenigde Staten verplicht om sigarettenpakjes te voorzien van grafische waarschuwingen. Een hoge rechter vond de foto's echter te intimiderend en hij draaide het verbod terug.

“De rokers uit ons onderzoek waren niet geïntimideerd door de foto's. Zij voelden er wel bepaalde emoties bij, wat hen motiveerde om beter na te denken over de risico's die roken voor hen heeft”, zo zei één van de onderzoekers. Volgens de onderzoekers heeft een roker meer dan alleen informatie nodig om gemotiveerd te worden om te stoppen met roken. “De foto's op de sigarettenpakjes helpen om bepaalde risico's serieuzer te nemen.”

In de Europese Commissie en in Nederland is de afgelopen jaren ook steeds meer gepleit voor grotere waarschuwingen en het gebruik van foto's. Vooralsnog staan er op de Nederlandse pakjes alleen waarschuwingen met tekst.

© Nationale Zorggids