Normal_vaccin

Een groep Britse virologen heeft een nieuw ‘designer’-vaccin voor polio ontwikkeld dat veiliger is dan het vaccin dat nu gebruikt wordt. Het middel dat nu op de markt is, kan in zeldzame gevallen juist weer ziekmakend werken. Met het nieuwe vaccin is dat niet langer mogelijk, zo meldt het NRC. 

De virologen hebben de genetische structuur van het poliovirus veranderd waardoor het niet langer in staat is om zich te verspreiden. Het gen dat is gemuteerd is ook betrokken bij de aanmaak van eiwitten.  Het huidige vaccin, het zogeheten Sabinvaccin, bevat dezelfde mutatie. Echter kan het Sabinvaccin  in zeldzame gevallen terugmuteren, waardoor het vaccin ziekmakend werkt. Dit gebeurt in één op de 2,5 miljoen vaccinaties.

Pakistan en Afghanistan zijn de enige landen waar op dit moment nog polio voorkomt. In de komende jaren moeten de laatste haarden in die landen uitgeroeid zijn. Daarna zou het nieuwe vaccin gebruikt kunnen worden om nieuwe poliobesmettingen tegen te gaan. Wanneer het nieuwe vaccin wordt ingezet, zullen er geen terugmutaties meer plaatsvinden en kan polio in een later stadium niet opnieuw oplaaien.

Daarnaast is het produceren van het ‘designer’-vaccin veiliger dan de huidige. Er wordt dan niet meer gewerkt met potentieel gevaarlijke virusstammen waardoor verspreiding bij ontsnapping niet tot een nieuwe epidemie zal leiden. 

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe poliovaccin op de markt komt. Op dit moment is het middel nog niet op mensen getest

© Nationale Zorggids