Normal_logo_vumc

Na een succesvol doorlopen verificatiefase heeft VUmc aan De Beeldbouwers VOF (Ballast Nedam en ULC Groep) de definitieve gunning gegeven voor de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam. De gunning omvat de uitvoeringswerkzaamheden voor bouwkundige en installatietechnische voorzieningen, transportinstallaties en cleanroom-voorzieningen voor de nieuwbouw van het Imaging Center en de nieuwbouw voor een kelderlaag, bestemd voor het toekomstig Diagnostisch Centrum, meldt Ballast Nedam. 

VUmc gaat in de tuin naast de bestaande kliniek de nieuwbouw realiseren. Het project Imaging Center beslaat ongeveer 16.000 m2 (waarvan circa 14.000 m2 nieuwbouw). De nieuwbouw van het Imaging Center bestaat uit zes bouwlagen. In het gebouw zullen de vakgroepen Radiologie, Nucleaire Geneeskunde, BV Cyclotron en LaserLaB Amsterdam van de VU samengevoegd worden. Tevens wordt naast het Imaging Center de kelderlaag van het toekomstige Diagnostisch Centrum gerealiseerd. De bouwwerkzaamheden starten begin maart 2016. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2019 de eerste patiënt het Imaging Center betreden. Wouter Bos, voorzitter Raad van Bestuur VUmc: "Dit gebouw hoort bij hoe VUmc wil zijn: academisch, innovatief en leidend". 

Het VUmc Imaging Center Amsterdam wordt een flexibel inzetbaar gebouw. Innovatie en hightech apparatuur op het gebied van imaging krijgen een prominente plek onder één dak. Het grote aantal beeldvormende apparatuur, de hoogwaardige laboratoria en de sterke diversiteit aan gebruikers stellen hoge eisen aan de flexibiliteit. Het gebouw moet snel aangepast kunnen worden aan de continu ontwikkelende onderzoeksapparatuur. 

Met het nieuwe Imaging Center wil VUmc drie ambities waarmaken: synergie, flexibiliteit en duurzaamheid. Het fysiek samenbrengen van alle beeldvormende disciplines is een belangrijke stap naar inhoudelijke synergie tussen de vakgroepen en met externe partijen. De nieuwbouw moet de synergie en de samenwerking tussen de partijen bevorderen. Ontmoeting, communicatie en samenwerking vormen dan ook de basis van het gebouw. Het gebouw wordt een interactief platform voor de diverse gebruikers. Het samenbrengen van de nieuwste beeldvormende technieken en experts vanuit verschillende disciplines levert grote winst op voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten en voor bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. 

©Nationale Zorggids