Normal_edith_schippers_4

Vandaag zal minister Schippers van Volksgezondheid in de Tweede Kamer spreken over 'health checks' tijdens het debat over Innovatie in de Zorg. Afgelopen oktober stuurde de minister al een brief naar de Kamer met daarin haar standpunten over het verruimen van de mogelijkheden voor de scans in Nederland. Dit melden Prescan en Skipr.

Minister Schippers stelt voor dat nu ook in Nederland, zoals al het geval is in onder andere Duitsland, grotere ruimte geboden moet worden aan burgers om zichzelf preventief te laten onderzoeken. Op dit moment heeft de burger die ruimte nog niet.

Minister Schippers pleit voor zelfbeschikking. Het aanbod op dat terrein, zoals bijvoorbeeld via MRI-scans, zal in het voorstel van Schippers aan goede voorwaarden moeten voldoen en op kwaliteit blijven worden beoordeeld. Maar als burgers het onderzoek willen laten uitvoeren en zelf betalen, moet dat ook in Nederland mogelijk zijn.

Een onderzoek van Maurice de Hond via Peil.nl onder meer dan 2000 Nederlanders, samen een representatieve steekproef vormend, ondersteunt het standpunt van Minister Schippers in sterke mate. Driekwart van de ondervraagden vindt dat het mogelijk moet zijn om een scan uit te laten voeren in Nederland, als men deze zelf betaald. In de peiling vindt 73 procent dat bepaalde preventieve onderzoeken door de verzekering vergoed zou moeten worden, bijvoorbeeld via een aanvullende polis.

© Nationale Zorggids