Normal_infuuszakjes_infuus

Van alle Europese landen staat Nederland op de tweede plaats als het gaat om het aantal kankersterftes. Slovenië staat op de hoogste plaats, zo blijkt uit cijfers die Eurostat (statistiekbureau voor de EU) gisteren bekendmaakte. Drie op de tien Nederlanders overlijdt volgens de cijfers aan kanker. Dit meldt Nu.nl.

Kanker is in Europa voor één op de vier personen de doodsoorzaak. Ieder jaar overlijden ongeveer 1,3 miljoen Europeanen aan de ziekte. Kanker is in 31 procent van de gevallen de doodsoorzaak onder Nederlanders. De landen met de laagste kankersterftes in Europa zijn Roemenië, Litouwen en Bulgarije.

Vooral mensen jonger dan 65 jaar worden getroffen door de ziekte. Nederland heeft zelfs de hoogste kankersterftes in heel Europa als het gaat om de doodsoorzaak van mensen die jonger dan 65 jaar zijn. Longkanker blijkt volgens de cijfers de meest fatale vorm van kanker te zijn, gevolgd door darmkanker en borstkanker.

Volgens KWF Kankerbestrijding zijn de cijfers voor longkanker in ons land hoog omdat nog steeds veel Nederlanders roken. Omdat veel patiënten met longkanker overlijden, ligt het sterftecijfer hiervoor ook hoger. “Deze cijfers geven de urgentie aan voor ons om roken te ontmoedigen”, aldus KWF Kankerbestrijding.

© Nationale Zorggids