Normal_chemo_chemotherapie_kanker

Meer dan de helft van de (ex)kankerpatiënten die ooit met chemotherapie is behandeld heeft negatieve ervaringen met de langetermijneffecten van de behandeling. Veel van hen hebben langdurig last van huid- en darmproblemen. Dat onderzocht PLUS Magazine samen met Stichting Kanker.nl en de Universiteit van Amsterdam, zo meldt de Telegraaf. 

Het magazine hield samen met de universiteit en stichting een enquête onder meer dan elfhonderd 50-plussers die chemotherapie hebben ondergaan. 45 procent van de deelnemers zegt dat zij van tevoren meer over de bijwerkingen hadden willen weten. Patiënten weten te weinig over chemo voor, tijdens en na de behandeling. Kanker.nl denkt dat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden. “Informatie, kennis en ervaringen van anderen helpen om de behandeling beter te doorstaan”, zegt Marjolijn Swart van Kanker.nl. Veel van de patiënten weten niet dat ze het ziekenhuis moeten bellen wanneer zij bijvoorbeeld koorts hebben. Het niet melden van dergelijke bijwerkingen kan vervelende complicaties geven.

Een derde van de ondervraagden zegt helemaal niet betrokken te zijn geweest bij het besluit tot chemotherapie. “Het stond van meet af vast dat ik met chemotherapie behandeld zou worden. Dat was nu eenmaal 'het beste voor me' werd me gezegd”, aldus een deelnemer van de enquête. Bij 23 procent van de gevallen kreeg de patiënt helemaal geen informatie over de effecten van chemotherapie. Kanker.nl vindt dat patiënten zich vrij moeten voelen om alle informatie die ze nodig hebben te vragen en vervolgens op zich te laten inwerken. Zo kunnen ze samen met de arts een weloverwogen beslissing maken. Patiënten moeten weten dat ze recht hebben op bedenktijd. “Veel patiënten denken dat die tijd er niet is, maar die is er vaak wel. Een week wachten kan niet altijd kwaad”, zegt Swart van Kanker.nl. 

©Nationale Zorggids