Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) steunen de aanpak seksueel geweld de komende twee jaar met in totaal 4,2 miljoen euro extra. Met dit geld worden gemeenten in staat gesteld gezamenlijk een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Seksueel Geweld te realiseren. De bewindspersonen hebben daarover vandaag een brief gestuurd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dit meldt de Rijksoverheid.

Een Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) biedt gespecialiseerde hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Slachtoffers ontvangen in zo’n centrum gespecialiseerde medische zorg en psychosociale ondersteuning. Tegelijkertijd wordt forensische expertise ingeschakeld voor opsporing en vervolging van daders. Iedereen (minderjarig of meerderjarig) kan bij zo’n CSG terecht. Soms zijn deze centra onderdeel van een ziekenhuis, soms zijn ze ondergebracht bij de GGD.

Op dit moment zijn Centra voor Seksueel Geweld in negen gemeentelijke samenwerkingsregio’s operationeel, waaronder Amsterdam, Nijmegen, Emmen en Friesland. In de komende maand volgen Haarlem en Rotterdam. In de loop van 2016 zullen CSG’s in vijf andere regio’s operationeel worden waarmee het totaal komt op 16 regio’s. Daarmee is het netwerk landelijk dekkend.

© Nationale Zorggids