Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie (NVOG) publiceerden gisteren een richtlijn waarin zij zwangere vrouwen adviseren zich te laten testen op het zikavirus nadat ze op reis zijn geweest naar een zika-land. Dit kunnen zij doen in speciaal ingerichte centra in Nederlandse ziekenhuizen. Het zikavirus kan bij de vrouwen worden vastgesteld binnen een maand na terugkomst, dit is terug te vinden in het bloed of de urine. Dat meldt NOS. 

Vrouwen die op reis zijn geweest naar een zika-land en zich meer dan een maand na terugkomst laten onderzoeken, kunnen niet via de zogenoemde PCR-test achterhalen of zij het virus hebben opgelopen. Samen met de wetenschappers van het Erasmus MC ontwikkelt het RIVM een nieuwe test die het zikavirus na meer dan een maand na terugkomst kan ontdekken in bloed of urine.

Ook adviseert het RIVM vrouwen met een zwangerschapswens om een maand lang veilig te vrijen. Risico op het virus kan zo worden uitgesloten. Al eerder maakte het Rijksinsituut bekend dat het voor zwangere vrouwen niet verstandig is om af te reizen naar gebieden waar het zikavirus heerst.

Op dit moment zijn 23 Nederlanders besmet met het virus. Allen zijn in een land waar het zikavirus heerst geweest. Tot nu toe zijn er geen meldingen van zwangere vrouwen. 

©Nationale Zorggids